Konsult 2.0

Nu har det gått en vecka på nya jobbet. Mina intryck och förväntningar är positiva och det känns bra.

Det här är mitt andra konsultjobb – konsult 2.0. Det är en viss skillnad på det här jobbet och det förra 1.0. Skillnaden är att mycket av jobbet gjordes i 1.0 och att frukterna kan skördas nu. Det kommer iallafall att vara en enklare tillväxt och en enklare väg ut.

Konsultrollen är egentligen en motsatt roll mot min personlighet. Jag är en rutinmässig person, jag ogillar förändringar och jag är ganska konservativ. På det sättet är det lite roligt att jag ändå är konsult. Jag visste om mina svagheter när jag började med arbete 1.0. Jag var lite orolig. Men jag tänkte att om jag kan utmana min oro och vända mönstren så kan jag hitta ett sätt att utvecklas vidare. Hela min karriär har jag uppfunnit automatiska system som skall göra att ingenting ramlar mellan stolarna. Men dessa funkade givetvis inte 100%. Saker har ramlat mellan stolarna ibland. Jag gör hellre allt själv än att se på när någon annan gör ett arbete. Det är liksom slöseri med tid anser jag att titta på när andra jobbar.

Konsult innebär att du blir utkastad (ironi) till en kund på ett ”uppdrag”. Uppdraget har olika längd och olika omfattning. Just nu verkar långa uppdrag vara en vinnande melodi. Beställarna inser att dem kanske inte får några konsulter om dem inte erbjuder långa uppdrag. Som konsult maskeras man. Man kläs i praktiken i beställaren kläder. Ibland är det istortsett omöjligt att veta hurvida en person är en konsult eller anställd av uppdragsgivaren. I princip är man uppdragsgivaren, fast lönen kommer från det som heter arbetsgivaren. Och det är lite olika saker. Som konsult förväntas man kunna saker, vara en spjutspets, tillföra erfarenhet och kompetens och trygghet till en kund som kanske saknar det. Kunden vill ha en bra resa och det är konsultens uppgift att lösa det. Konsulten skall vara den trygga reseledaren som ser till att planet kommer fram med den mängd bränsle man har.

Om jag har lite flyt den här veckan så har jag kommit längre på 1 vecka i version 2.0 än vad jag gjorde under 2 år i version 1.0. Men än så länge så får vi se hur långt vingarna bär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *