Galenskap eller allvar?

Nu under det pågående Corona utbrottet så tycks en del människor helt ha drabbats av panik. Handeln upplever nästan en ny julhelg. Folk hamstrar, samtidigt som deras arbetssituation kan bli osäker. Speciellt köper man toapapper, pasta och bröd. Precis som att dessa tre skulle hjälpa mot Corona virus – det gör dem sannolikt inte. Frågan är vad som pågår, vi har en virusspridning som är farlig om du är i riskzonen, den person som dött i Sverige var 82 år gammal, vi har uppskattningsvis runt 1000 officiellt smittade och kanske lika många till i mörkertal, det kan handla om 2000 personer av 10 miljoner människor. De flesta har väldigt lindriga symptom, av 125000 smittade i hela världen är nu 60.000 friskförklarade.

Det går inte att stå och se på när skogen brinner, lite som det gjordes i början. Samtidigt har Sveriges agerande faktiskt varit bra och förnuftigt. Inga skolor eller förskolor har det beslutats om att stänga ner. Det är klokt, om barnen skulle vara hemma så blir de ofta barnvaktade av farmor och farfar eller mormor och morfar. De personerna som befinner sig i riskgruppen – de personer som absolut inte skall komma i kontakt med viruset. Viruset går istortsett inte att hejda, bara att bromsa. Sannolikt kommer årstiden göra att Coronaviruset försvinner och en ny variant kommer nästa år. För influensasäsongen är snart slut.

Ute i samhället tycks någon slags beredskap inför ett krig råda, jag förstår hamstringen om det var så att vi var attackerade av Ryssland och verkligen behövde klara oss en lång tid själva. Men där är inte vi inte – långt ifrån.

Vad tycker jag att man skall göra? Bete sig på ett normalt sätt, att hamstra i affärerna kommer inte att stoppa viruset, jag ser överhuvudtaget inte logiken med detta. Det förnuftiga att göra är att stanna hemma när man är sjuk, leva som vanligt, vara försiktig med närkontakt och sköta sin handhygien, hosta i armvecket och bete sig helt normalt, kanske jobba en del hemifrån om man möjlighet. Är man i riskzonen skall man absolut vara ännu mer försiktig.

Nu tar vi alla ett djupt andetag och dricker en kopp te, blunda, tänk på att det snart är vår, influensan försvinner förr eller senare, det är det enda vi kan vara säkra på, när rapporteringen om sifforna och Coronaligan avtar, då kommer också paniken och viruset så småningom att försvinna. Kanske har Trump rätt att det försvinner redan i April?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *