Är det här uppvaknandet du behöver i ditt liv?

Helt plötsligt börjar det bli kris i samhället, ekonomi dalar, inflationen rusar, räntorna stiger och elräkningarna blir skyhöga. Vi har dessutom fått en högerkonservativ regering som tänker kasta rättssamhället överbord och begrava allt klimatarbete – det är skrämmande.

Överallt sprider sig en panik bland människor, människor som aldrig har varit prismedvetna eller brytt sig om sin ekonomi förut har helt plötsligt blivit oerhört sparsamma och medvetna. Nu när vi under 2 års tid fått lära oss att tvätta händerna och hålla avstånd och inte hosta på varann så skall vi dessutom klara av det här -också.

Helt plötsligt har alla blivit medvetna om att det kanske inte är så bra att ha ett rörligt elavtal med bara vattenfall på elen, helt plötsligt tar alla alternativa märkesvaror slut i butikerna, alla har upptäckt Eldorado toalettpapper, Enebackens produkter och Garants produkter. Helt plötsligt har väldigt många blivit intresserade av vilken ränta man har, vilken bank man har, vad elen kostar, vad maten kostar. Sedan har argumentet ”jag har inte råd att åka, bensinen är så dyr” kommit tillbaka. Det var länge sedan jag hörde det argumentet.

Det finns trots allt gott om arbeten och det verkar inte finnas någon stor arbetslöshet som breder ut sig -trots allt. De flesta verkar ha arbete – men nu dock med panik – en del kanske kommer att sno kaffe från jobbet  – vi hoppas att krisen inte blir så djup.

Har jag panik? Har många andra det? Svar Nej. Varför? Jag har alltid byggt buffertar och sett till att det finns marginaler i ekonomin, vi går igenom noga när vi handlar – vi har alltid gjort det. Jag har alltid jämfört försäkringar och elavtal och kontrollerat att jag får mycket för pengarna. Själv planerar jag för nya däck till bilen, och investeringar i husen, jag kan agera nästa oberört.

Det knepiga är bara att de som aldrig sparat några pengar, de som aldrig haft buffertar och de som alltid levt från hand till mun eller sprungit till affären 10 gånger i veckan nu inte har möjlighet att göra det längre. De har inte ens möjlighet att skaffa buffertar nu, för allting runt omkring dem äts upp av inflationen, alla prisökningar gör att de marginaler som man kunde ha haft men inte skaffat sig nu blir ännu svårare att skaffa. Nu har till och med de flesta börjar att intressera sig för hur elmarknaden fungerar.

Ärligt talat, jag tror faktiskt att det här kommer att bli det bästa som har hänt den stora massan av människor. Helt plötsligt har man upptäckt att det inte är hållbart – eller ens rimligt att leva som vi har gjort. De flesta i den här generationen har aldrig upplevt en ekonomisk kris på riktigt. De vet inte vad det innebär.

Jag tror att med facit i hand så kommer du om några år att tänka att det här defacto var det bästa som har hänt i ditt liv.

-Ett brutalt uppvaknande – men tiden du tvingas vara vaken och ta tag i ditt liv kommer göra att du sover skönare längre fram.

Ett tips: Ulltäcke är varmt om du behöver sänka värmen i huset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *